Er is tegenwoordig veel vraag naar nieuwe groepenkasten in woningen. Dit is een gevolg van de steeds verder uitbreidende elektrische installatie in woningen door verbouwingen e.d.. Ook hebben we steeds meer stroomverbruikers in de woning gekregen, waardoor uitbreiding, dan wel vervanging, gewenst is.
Oudere woningen zijn vaak nog voorzien van een groepenkast die slechts een paar groepen telt en beveiligd is middels smeltveiligheden (stoppen). Hierbij is in veel gevallen zelfs geen gebruik gemaakt van een aardlekschakelaar, waardoor alleen beveiliging verkregen is bij kortsluitingen. In moderne woningen zitten tegenwoordig eigenlijk altijd minimaal twee aardlekschakelaars omdat de regelgeving (NEN-1010) dit voorschrijft.
Veel mensen staan niet stil bij de functie van de groepenkast en kijken alleen maar naar de prijs er van. Als we nagaan dat een groepenkast de bewoners van een woning dient te beschermen tegen kortsluitingen en aardfouten, zodat er geen dodelijke ongelukken kunnen gebeuren, dan werpt dat een heel ander licht op deze zaak. Daar komt bij dat in geval van brand, veroorzaakt door toepassing van ondeugdelijke materialen, een verzekeringsmaatschappij niet tot het uitkeren van de schade zal overgaan.
Daarom bieden wij uitsluitend A-fabricaten aan op onze website. Deze fabricaten zijn voorzien van alle benodigde keurmerken (KEMA-Keur) die in Nederland gelden. De groepenkasten worden samengesteld volgens de regels van de NEN-1010, zodat u veilig kunt leven en wonen.
Enkele voorbeelden uit de recente regelgeving:
- Wanneer een gebouw een woonhuisfunctie heeft (dus een woning, hotel, pension) moeten alle elektriciteitsgroepen zijn beveiligd met een aardlekschakelaar.
- Er mogen niet meer dan vier eindgroepen achter een aardlekschakelaar geplaatst worden.
- Bij twee of meer groepen moeten minimaal twee aardlekschakelaars zijn toegepast.
- Iedere groepenkast moet zijn voorzien van een hoofdschakelaar.
- Wasmachine, droger, vaatwasautomaat etc. moeten ook achter een aardlekschakelaar tenzij deze vast zijn aangesloten (b.v. met een wasmachineschakelaar).
- Gebruikte componenten dienen dubbelpolig af te schakelen (fase en nul).